Ön itt jár: > Kezdőlap > Atmos faelgázosító kazánok felépítése

Atmos faelgázosító kazánok felépítése

A faelgázosító kazán optimális körülményeket biztosít a faelgázosítás bonyolult folyamatának, a felhasznált tüzelőanyag fűtőértékét a legjobb hatásfokon közvetíti a fűtési rendszerbe.

A hegesztett kazántest 6-8 mm vastagságú acéllemezből készül. Felül található a tüzelőanyag adagoló, melynek alsó részén tűzálló kerámia idomok vannak beépítve. Ezek hosszanti nyílásokkal rendelkeznek, melyen keresztül biztosított az égéstermékek és gázok átömlése az alatta elhelyezkedő utóégető-térben. Itt – megelőzendő a kialakuló magas hőmérsékletű láng káros következményeit az acéllemezre – kör keresztmetszetű kerámia idomok kerültek beépítésre.

Az egész kazánteret körbeveszi a víztér, ahol a fűtési víz kering.

A kazántest hátsó részében található a függőleges égéstermék-csatorna, melynek felső részén van az ún. gyújtó csappantyú. Működtetésére egy húzórúd szolgál, melynek vége a felső borítás elülső részén van. A gyűjtőcsatorna hátsó részén a kéménybe való bekötéshez egy Ø150mm-es elmenő csonk található. Itt van az FR 124 huzat szabályzóval vezérelt primer és szekunder levegő bevezető csatorna. A primer levegő (ami az összes levegő kb. harmada) a tüzelőanyag adagolóba áramlik, míg a szekunder levegő – a megfelelően kiképzett furatokon keresztül – az utóégető térbe.

 

A kazán elülső részén felül a tüzelőajtók, alul pedig a hamuajtók vannak. Hőszigetelése vastag (6-8 cm) ásványnemezzel (filccel) történik, mely a kazán külső lemezborítása alatt található.

A kazán felső részén van a szabályozás elektromechanikus rendszerének kezelőpultja.