Ön itt jár: > Kezdőlap > Atmos gyár

Atmos gyár

Atmos kazán gyár Csehországban

Az ATMOS gyár Csehországban található, Prágától északra egy hozzávetőlegesen ötezres lakossággal rendelkező, Bělá pod Bezdězem nevű hangulatos városkában. Története jól példázza az évszázados, igen fejlett cseh ipar fejlődését és lehetőségeit.

A gyárat Jaroslav Cankar alapította 1936-ban. Már az első termékek is a faelgázosítás elvéhez kapcsolódtak, de nem kazánok voltak. DOKOGEN márkanéven gépkocsik és hajók faelgázosító egységeit készítették.

A fagáz magas, legalább 7-800 °C hőmérsékleten, korlátozott mennyiségű oxigén felhasználása mellett lezajló tökéletlen égés mellett jön létre. A folyamat során az égés alapanyagául szolgáló fából (vagy egyéb biomasszából) különféle gázok szabadulnak fel, melyek közül számos éghető, így a keletkezett magas hőmérsékletű keverék a lehűtést és szűrést követően felhasználható a benzinüzemű motorokban.

Az 1930-as évek elejére megszületett a technológia, mely lehetővé tette a tömeggyártást, Jaroslav Cankar pedig a német példát szem előtt tartva indította be saját családi vállalkozását.

A II. Világháború alatt bekövetkező üzemanyag hiány ugrásszerűen megnövelte az érdeklődést a fagázos generátorokkal működő járművek iránt. Csak Németországban több százezer egységet használtak fel. Nem csupán személyautókon, hanem traktorokon, buszokon, tehergépjárműveken és hajókon is alkalmazták a technológiát. A DOKOGEN generátorok – épp ezért – kelendőek voltak Európa szerte.

A háború befejeztével azután normalizálódott az üzemanyag ellátás és a körülményes, faelgázosítással üzemelő járművek lassan feledésbe merültek. Viszont a cég ennek ellenére fennmaradt, hiszen 1942-től a megkezdte az ATMOS márkájú kompresszorok fejlesztését és gyártását, melyeket az egész világba exportált.

A történelem viharai természetesen az ATMOS-t sem kerülték el – a gyár 1951 után az államosítás sorsára került. De szerencsére a technológia és a tudás megmaradt. Mivel a fagázos generátorokra már nem volt igény, viszont a hasonló elven működő kazánokra annál inkább, a termelés ebbe az irányba fordult. Az első kazánt EKONOMIK néven 1962-ben mutatták be.

1991 az újabb változás éve. A cég ismét ATMOS néven újult meg, visszakerült magánkézbe és megkezdte a gyártást. Jelenleg már a Cankar család harmadik generációja vezeti a gyárat. A vállalat jelenleg a fa- és széntüzelésű kazánok egyik legnagyobb európai gyártója. Termékeit 14 országba exportálják. A termékpalettán szerepelnek a faelgázosító kazánok mellett a pellet kazánok, a hagyományos vegyes tüzelésű és széntüzelésű kazánok, valamint ezek különféle kombinációi.